keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Lampaita, ihania määkiviä lampaita

Kyllä on taas jääny blogipäivitykset väliin, kun koko aika menee töissä/lenkillä/treeneissä/kotitöissä... Ei vaan vuorokaudessa 24 tuntia riitä mihinkään!


Aloitetetaanpa kerronta Pörrön hauskimmasta tapahtumasta: Lampaiden paimennuksessa. Viime sunnuntaina oli siis Satumaisten Sankareiden pentutapaaminen lammastilalla Somerolla. Ensin oli lyhyt teoriaosuus aamupalan yhteydessä ja sitten jokaisella pennulla oli kaksi paimennuskertaa.


Ööö... Mites toi häntä nyt jäi ihan vahingossa
saalistus-asentoon...?!?

Tadaa, täältä mä taas tuun...

Kyllähän sitä tiesi, että pellolla on märkää ja varusteiksi oli palkattu kumpparit ja vedenkestävää pukua, mutta eipä sitten arvattu että pellot/laitumet on tähän aikaan vuodesta mutaliejua nilkan ja polven puoliväliin... Ja kun tähän lisätään Pörtsyn rakkaus mutaa/kuralätäköitä kohtaan, niin voitte varmaan arvata miltä Pörriäinen näytti päivän päätteksi :-/ Kotona oltiin suihkussa about puol tuntia ja meni varmaan desi Pet Headiä! Ja auto... Voi mun auto-parkaa... Onneksi on sentään se kevyt häkki, missä Pörrö majaili, mutta se haju :(

No joo... asiaan...Ensimmäisen paimennuskerran tarkoituksena oli saada koira kiinnostumaan lampaista, olla pelkäämättä niitä ja yrittää saada koira kiertämään lampaita. Koira oli siis kytkettynä pitkään liinaan, mutta liinasta sai päästää irti, kun koira lähti kiertämään lampaita.

Suureksi yllätykseksi Pörris kiinnostui lampaista heti aitaukseen päästyään. Ja etukäteen jo arvattiin, että lampaita se ei varmaankaan lähesty "häntä koipien välissä". Juu, ei todellakaan! Häntä sojotti piikkisuorana ylöspäin ja lampaita lähestyttiin kuinkas muutoin kun suu auki... hmm... Susi bordercollien vaatteissa...?!?

Pörrö siis kiinnostui lampaista, ei todellakaan pelännyt niitä ja lähti aika hyvin kiertämään niitä. Tosin monta kertaa se myös juoksi kohti lammaslaumaa, jolloin lampaat säntäili eri suuntiin. Ja hyvin monta kertaa se myös kiersi lampaat pitkä liina perässään tuloksena niputettu ohjaaja+lampaat. Täytyy sanoa, että koira kyllä oli PALJON paremmin kartalla paimennuksesta kun ohjaaja, jolla ei ollut hajuakaan mitä tehdä.


Hähää, mä taidan niputtaa lampaat ja ohjaajan...
Tää lauman koossapitäminenhän on ihan helppoo...

Iltapäivän paimennuskerralla koira oli irti ja tarkoituksen oli, että koira kiertää lampaat "nippuun" ja jää eripuolelle lampaita kuin ohjaaja. Sitten lampaat seuraisivat ohjaajaa koiran ja ohjaajan välissä. Ja koska lampaat usein menivät turvaan aidan viereen, niin koiran tuli myös uskaltaa mennä lampaiden ja aidan väliin ajaen ne keskemmälle. Hmm... minkähän takia ne lampaat oli aidan vieressä... ei lainkaan näyttäneet kyllästyneiltä meidän sekoiluun....

Pörrö oli kyllä ihan elementissään ilman liinaa. Se uskalsi mennä (suorastaan syöksyä ihanaan mutaan) aidan ja lampaiden väliin, kiertää lampaita ja olla eri puolella lampaita kun ohjaaja. Terokin pääsi vähän jyvälle siitä mitä tehdä ja sai ohjattua Pörröä kepillä pitämään vähän hajurakoa lampaisiin, jotta lampaat pysyi yhdessä nipussa. Loppua kohden jopa Pörrön häntä laski pystysuorasta saalistus-modesta alas paimenpojaksi :D Hieno pentu!


Täältä mä tuun ja te lähdette pois aidan vierestä,
kun mä näin nätisti pyydän...

Ja pistetään katras liikkuun keskelle aitausta!

Ja sit pysäytys ja tiivis paketointi hienolla kaarella...
Että mä oon taitava!
Ihan yhtä paimennusta ja mutakylpyä ei päivä ollut, vaan tulipa nähtyä sisaruksiakin. Ja Ihanan Pipsa-siskon kanssa käytiin lenkillä, jos sitä leikkimistä nyt voi lenkillä käymiseksi sanoa...
Kaikkiaan siis loistava päivä ja kotiin tuomisena todella väsynyt Pörriäinen.


Taimi näyttää miten isoa laumaa hallitaan.


No sitten ihan toisenlaiseen koulutukseen: Toko-kurssi Tamskin hallissa. Nyt kurssia on kolme tunnin kertaa takana.

Ensimmäisellä kerralla mä en ollut paikalla, kun oli työreissulla. Siellä oli harjoiteltu seuraamista. Katsekontakti on Pörröllä hyvä. Nami annataan 5-10 metrin välein. Kun pysähtyy, niin myös Pörrö pysähtyy sivulle istumaan ilman käskyä, mutta yleensä 20 cm liian eteen. Käännökset oikealle menee tosi hyvin, vasemmalle onkin vielä vähän hakusessa.

Lisäksi tunnilla harjoiteltiin rivi-ohittamista, niin että koira on sekä oikealla että vasemalla. Ja välillä koirat pysäytettiin samaan vierivieretysten ja kontaksi pidettiin koko ajan.

Toisella kerralla harjoiteltiin kiertoa. Tolpan tai muun esteen kiertämistä. Me ei olla tätä ennen harjoiteltu eli namikäsi on apuna lähetyksessä, mutta muutaman toiston jälkeen namilla ei enää tarvinnut kiertää estettä vaan pelkästää lähettää Pörrö kiertämään.

Kun kiertäminen on hallussa niin sitten harjoitellaan pysäytystä. Me ei päästy vielä tähän asti, koska kierto piti lähettää ihan esteen edestä, mutta pysäytyksessä otetaan siis aluksi lelu käyttöön. Koiran tullessa kierrolta se heitetään koiran taakse, joilloin koira pysähtyy. Ja sitten toistojen jälkeen koira pysyhtyy jo ennen kuin lelu edes irtoaa kädestä jne.

Lisäksi harjoiteltiin kaukoja. Maahan-istu menee Pörröltä jo täysin ilman nami/käsiapua. Tosin namin avulla liikerata on täydellinen kun taas ilman apua se menee vähän miten sattuu (heittää usein lonkalle). Maahan-seiso sen sijaa tarvii namiavun seiso-liikkeessä. Siinäkin kuitenkin pitää jo aika hyvin tassut paikoillaan. Istu-seiso onkin sitten haastavampi noiden tassujen paikalla pysyvyyden kannalta.

Kolmannella kerralla eli eilen harjoiteltiin hyppyjä. Joskaan ei sanan varsinaisessa merkityksessä, koska Pörröllä hyppyeste oli 10 cm korkea. Namin perässä se "hyppää" hyvin käskystä esteen yli ilman että ohjaaja liikkuu. Siis namialustalle namia ja sitten "hyppy" namille ja takaisin ohjaajan sivulle. Mitään pysäytystä hypyn jälkeen ei vielä tässä vaiheessa tehdä.

Sitten harjoteltiin myös liikkeestä seisomista ja maahanmenoa. Seisomista harjoiteltiin niin, että koira pysäytettiin namilla, siirryttiin namia syöttäessä eteen ja sitten vielä nopeasti käsi taakse ja taas namia, jotta myös jäi paikalle seisomaan. Maahanmenoa harjoiteltiin samalla tavalla namin kanssa. Kerran Pörrö meni jopa maahan liikkestä käskystä ilman namia, mutta se taisi olla vanhinko :D


Nyt Pörröllä tuleekin olemaan erilainen viikko, kun me lähetään breikille Epsanjaan ja Pörris menee Teron vanhemmille hoitoon. Ne luulee saavansa hoitoon ihanan, superkiltin ja tottelevaisen pennun jollainen se on aina kyläillessä ollut, mutta mä vähän pelkään että vieraskoreus ei kestä montaa vuorokautta putkeen vaan Bikke ja Esko pääsee jossain vaiheessa myös tutustumaan siihen pikku-riiviöön, joka tuon sulosen ulkokuoren sisällä asustaa...

1 kommentti:

  1. Treeni intoa Pörrön kanssa ja mukavaa lomaa teille, oon niii-in kateellinen!

    Paula ja Näpsä

    VastaaPoista